Kupus Kalja na moj način

U ovo varivo sam se zaljubila u jednom restoranu koji priprema tradicionalnu bosansku hranu.
Toliko bogatstvo okusa povezano sa slatkoćom koju daje kupus, a opet zbog mesa okus niti malo "prazan"
Imam tu sreću da mi djeca vole slatkasti okus kupusa. U variva s kupusom iz tog razloga utrpam svo ostalo povrće i obavezno kuham varivo sa više vrsta mesa (junetina, teletina), a možete pokušati i s janjetinom.

Sastojci:
• Pola kg mesa (junetina i teletina ) ja koristim pola- pola, dok se vi možete odlučiti i na samo jednu vrstu mesa. Važno je da to bude meso masnije i po mogućnosti s kostima (vrat, rebra). Meso ne režem na sitno već ostavim u nekoliko većih komada.

1 manja glavica kupusa - ne previše sitniti, izrezati po pola odstraniti tvrdi korjen te svaku polovicu na 4 dijela

Luk 2 glavice

Mrkva 3 kom

Komad celera

1 paprika

2 krumpira

Sol , papar, lovorov list , mljevena slatka paprika

Koncentrat od rajčice

Meso posoliti te kratko zapeći, na vrućoj masnoći, sa svih strana.
Dodati luk, prodinstati ga zajedno s mesom.. te postepeno dodavati ostalo usitnjeno povrće. Poklopiti te pustiti da "povene" dodati jednu veliku žlicu soli, žličicu mljevene crvene paprike te malo papra. Dodati i prvih pola litre vode.
Poklopiti te ostaviti da kuha 20.tak minuta.
Nakon toga promiješati te sada dodajete krumpir i pola litre vode...nakon sljedećih 20 minuta kušajte jelo.
Ako je potrebno dodajte još soli po ukusu..
Dodajte sada 100 ml rajčice iz tetrapaka i još pola litre vode. Ostavite da kuha još kojih 20 tak minuta.
U ovom koraku ako volite gušće varivo možete napraviti laganu zapršku te ju dodati vašem jelu.
Ako je meso omekšalo, odvojilo se od kosti..to bi trebalo biti to.

Ovo jelo oduševit će vas svojim okusom.
Dobar tek.

Primjedbe