Mađarica

Postoje razne varijante slavne Mađarice , pa ju tako neki rade sa tri neki sa deset kora, no ona izvorna je sa pet. Često je ta poslastica ogledalo dobre domaćice no kako imamo još milijun zadaća osim one zadaće domaćice, malo ćemo si olakšati.
 
Kore: 
          500g brašna  (400g glatko, 100g oštro)
          Pola vrečice praška za pecivo
          1 bjelance jajeta
          150g šećera u prahu
          150g maslaca (otopiti ga u                                            mikrovalnoj  pećnici
          1 velika žlica kiselog vrhnja
          1 čajna žlica ruma
Priprema: bjelance umutiti da se "zabijeli" dodati otopljeni maslac , kiselo vrhnje, rum i šećer u prahu. Mutiti kratko mikserom. U nastalu smjesu dodati brašno (pomiješano oštro i glatko plus prašak za pecivo).
Tijesto razvaljajte u valjak koji podijelite na 5 podjednakih dijelova. 
Ostavite u frižideru cca pola sata.
Kore razvaljujte na veličinu polovice papira za pečenje (20cm x 38cm). Učiniti će vam se da je tijesto jako tanko..tako treba biti.

Hack: kako ne biste dodatno posipali brašnom prekrijte tijesto prijanjajućom folijom, lakše se valja.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva . Cca 4 min ...ali ovisno o pećnici (izvadite odmah kada uočite da je rub potamnio.) Ako i neka bude malo tamnija, ne vidi se kada je kolač gotov. 

Kore odložiti na ravno mjesto.

Krema: 8 dcl mlijeka 
               2 Pudinga od čokolade
               100 g čokolade za kuhanje 
               2 čajne žlice ruma
               4 velike žlice šećera 
               150g maslaca

6dcl mlijeka zagrijati na štednjaku, u 2dcl razmutiti puding i šećer ...ukuhati sa zagrijanim mlijekom dok se ne zgusne toliko da bude teško miješati. U vruće dodati izlomljenu čokoladu i maslac, miješati dok se ne otopi čokolada. 
Vruću kremu izliti na kore. 
Dvije i pol šeflje (grabilice za juhu) ide po kori. Rasporedite dugačkim nožem, pa prekrijete sljedećom korom . Završimo sa petom korom.

Glazura: 100g maslaca 
                  50ml mlijeka
                  1 čajna žlica ulja 
                  100 g čokolade 

Zagrijati maslac i mlijeko, dodati ulje i čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi u potpunosti i sjedini s ostalim sastojcima. Izrada glazure uvelike ovisi o vrsti čokolade koju imate. Glazura treba biti i "na oko" gusta, tako da ako vam se čini da je rijetka dodajte još koju kockicu čokolade. Ako vam bude pregusta dodate koju kap mlijeka.

Hack: Ako pak završite pa vam ispadne pregusta i ne razlije se lijepo ..prođite vilicom lagano po glazuri nakon sto ju nanesete na kolač, dobiti ćete zanimljiv uzorak.
Osobno ne stavljam šečer u glazuru, ali ako želite, koristite šećer u prahu i umiješajte ga u toplo mlijeko.

Dobar tek

     

Primjedbe